Aktuálně

2017

Cenu diváku TV5MONDE získává film Django

Film Django nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 20. ročníku Festivalu francouzského filmu. Čeští filmoví novináři vybrali do soutěže devět titulů z filmů dosud neuvedených na český trh. Film režiséra Etienna Comara zvolil Tomáš Pilát z Českého rozhlasu Vltava. „Film Django je o muzikantovi. A taky o hudbě a její síle, která ovšem není bezbřehá a neochrání úplně před vším. Kulisy filmu tvoří temné dějinné události během druhé světové války ve Francii. A samozřejmě spousta muziky. Té, kterou u nás máme rádi, a které se říká gypsy swing nebo gypsy jazz. Hlavní postavou filmu je skutečně existující hudební génius, kytarista a komponista Django Reinhardt. U nás je málo známý, a tak je moc dobře, že si ho můžeme připomenout alespoň prostřednictvím filmu. Navíc – skvělá muzika, i když je provázena válečnými hrůzami, nezarmoutí. A jistě potěší i výkon Redy Kateba v hlavní roli,” popisuje Tomáš Pilát vítězný snímek.

Slavnostní zakončení v Praze

Dnes večer bude festival v Kině 35 slavnostně zakončen novým filmem herce a režiséra Mathieu Amalrica Barbara, který měl premiéru na letošním festivalu Cannes. Hlavní roli francouzské oblíbené šansoniérky skvěle ztvárnila Jeanne Balibar. Milovníci krátkých filmů se mohou vydat do Světozoru, kde ve 20:30 začíná Večer krátkých filmů.

Cinestar Anděl / Filmové hity / Cannes

Diváci v Praze se od dnešního dne mohou vydat na projekce také do Cinestaru Anděl, kde budou uvedeny smímky ze sekcí Filmové hity a výběr z Cannes 2011 - 2016. První projekce - snímek Z Paříže do Paříže - začíná ve 14:00, dále promítáme v 16:30 film Dva dny, jedna noc, v 18:30 Sils Maria, a ve 21:15 snímek Dvojitý milenec.

Hosté Večera krátkých filmů

Také k oblíbenému Večeru krátkých filmů dorazí delegace francouzských tvůrců.
V úterý 28/11 v 18:30 Kině 35 a ve středu 29/11 ve 20:30 v Kině Světozor začínají projekce za účasti Jessicy Palud, režisérky filmu Marlon a Axela Courtiera, režiséra filmu Kráska k sežrani.

Madam služebná - přidaná projekce 26/11 ve 12:00 kino Lucerna

Pro velký zájem festival v Praze přidává projekci komedie Madam služebná.

DJANGO NIGHT – ZDARMA

Swingová tančírna – lekce swingu ve stylu Djanga
DJ Mackie Messer a jeho hosté
Koncert zdarma u přiležitosti uvedení filmu Django, sobota 25. 11. od 20:00 Galerie Lucerna

Emma Smetana – koncert zdarma za podpory Bageterie Boulevard

Bageterie Boulevard vás zve na koncert zdarma u přiležitosti uvedení filmu Dalida režisérky Lisi Azuelos. Koncert Emmy Smetany začíná ve 20:00 v Galerii Lucerna.

Zahájení festivalu v regionech

Dnes večer bude festival zahájen také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Festival zahájí předpremiéra komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný, ve které postavu Jean-Luc Godarda ztvárnil Louis Garrel. Předpremiéře Obávaného předchází projekce souboru krátkých filmů Bratři Lumièrové, které před více než 120 lety natočili vynálezci kinematorgrafie Louis a Auguste Lumièrovi.

Na 20. Festival francouzského filmu dorazí hned několik delegací francouzských tvůrců

Režisér Jacquese Doillon dnes ve 20:30 v kině Světozor uvede film Rodin.
Projekce filmu Polibek od Beatrice se zúčastní režisér Martin Provost a herečka Catherine Frot, a to zítra 23/11 ve 21:00 v kině Světozor.
Projekce filmu Lekce za účasti režiséra Laurenta Canteta se konají 26/11 15:30 ve Světozoru a 27/11 ve 20:30 v Kině 35.
V pondělí 27/11 v 18:30 se v Kině 35 uskuteční projekce snímku Gaugin za účasti režiséra Edouarda Deluca.
Na Večer krátkých filmů 28/11 v 18:30 v Kině 35 a 29/11 ve 20:30 ve Světozoru dorazí režisérka filmu Marlon Jessica Palud a režisér filmu Kráska k sežráni Axel Courtiere.
Závěr festivalu bude patřit režiséru Laurentu Cantetovi, který předstoupí před pražské publikum se snímkem Lekce.
Vstupenky na jednotlivé projekce jsou v prodeji v pokladnách kin Světozor a Kino 35.

Zahájení festivalu v Praze - koncert The Brownies

Marionnaud vás zve na dnešní koncert The Brownies. S festivalovou vstupenkou ze zahájení je vstup zdarma. Galerie Lucerna ve 20:00.

Velká festivalová soutěž s Air France

Letecká společnost Air France pro diváky FFF připravila soutěž o 2 zpáteční letenky do Karibiku. Sledujte facebook FFF nebo tento odkaz Air France!


Festival začíná za týden

Do zahájení 20. Festivalu francouzského filmu zbývá pouhý týden! Lístky jsou v prodeji na pokladnách jednotlivých kin:
v Praze v Kině 35 Francouzského institutu, v Lucerně, ve Světozoru a v multikině CineStar Anděl, v Brně v Univerzitním kině Scala, v Českých Budějovicích v kině Kotva, v Hradci Králové v Bio Central a v Ostravě v Minikině.

Doprovodný program

U příležitosti oslav 20. Festivalu je pro diváky připravena také řada hudebních vystoupení. Skupina Brownies se postará o koncert na zahájení festivalu, v pátek 24. 11. po premiéře filmu Dalida vystoupí Emma Smetana a v sobotu 25. 11. po premiéře filmu Django se diváci mohou tešit na swingovou tančírnu s DJ Mackie Messerem a jeho hosty. Swing v Lucerně - Django Reinhardt night, stejně jako koncerty Brownies a Emmy Smetany, se konají v Galerii Lucerna. Koncerty začínají vždy ve 20h a se vstupenkou z festivalu jsou zdarma.

Soutěž - Výběr české kritiky - Cena diváků TV5MONDE

Letošní Výběr české kritiky má na programu aktuální filmová zpracování osudů slavných francouzských hudebníků. Snímek Mathieu Amalrica Barbara vynikajícím způsobem přibližuje postavu slavné francouzské šansoniérky, kterou ztvárnila Jeanne Balibar. Osud populární zpěvačky Dalidy mapuje stejnojmenný film režisérky Lisy Azuelos. Snímek Etienna Comara Django pak vypráví příběh francouzského jazzového kytaristy romského původu Django Reinhardta během druhé světové války. V hlavní roli tohoto snímku exceluje Reda Kateb. Výběr české kritiky také nabídne zdařilou adaptaci Maupassantova románu Příběh jednoho života režiséra Stéphana Brizé či dokument Bertranda Taverniera Putování francouzským filmem.

Výstava - Gaumont, 120 let!

Filmová společnost Gaumont v roce 2015 oslavila 120 let od svého založení.

Výstava Gaumont, 120 let! připomene historii společnosti, která existuje od samých počátků kinematografie a za oněch 120 let obsáhla všechny oblasti filmového průmyslu od produkce, přes distribuci až po provozování kinosálů. Za jménem Gaumont však nalezneme především režiséry, kteří z kinematografie udělali uměleckou disciplínu - Louis Feuillade, Jean Vigo, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Andrzej Wajda, Rainer Werner Fassbinder, Maurice Pialat, Jean-Luc Godard, Luc Besson, Mathieu Kassovitz, Jean-Jacques Beineix a další.

Výstava v Praze proběhne jako doprovodný program ke 20. výročí Festivalu francouzského filmu a představí exponáty, které již byly vystaveny v Paříži a v Asii. Veřejnost se prostřednictvím úryvků z filmů a plakátů vydá na putování dějinami kinematografie. Vstup je volný.

Výstavu plakátů bude v Galerii 35 doprovázet promítání dvouhodinového filmu Gaumont Passionnément s 250 filmovými ukázkami. Diváci zároveň budou moci na obrazovkách umístěných v prostorách kina Lucerna a Francouzského institutu zhlédnout promítání šesti tematických celků s úryvky z celkem čtyřiceti filmů pod názvem Gaumont Rama.

Hosté k předpremiérám

Dva předpremiérové tituly do Prahy přijedou doprovodit jejich tvůrci. Předpremiéru filmu Rodin osobně uvede režisér Jacques Doillon, který se také zúčastní slavnostního zahájení festivalu v kině Lucerna. Na slavnostní předpremiéru svého filmu Gauguin přijedem režisér Edouard Delluc.

Večer krátkých filmů

Tradiční Večer krátkých filmů se letos uskuteční 28. 11. v 18:30 v Kině 35 a 29. 11. ve 20:30 ve Světozoru. Běhěm těchto večerů bude uvedeno vždy 9 krátkometrážních filmů, mezi nimi snímky Marlon režisérky Jessicy Palud, který byl oceněn hlavní cenou UniFrance 2017 nebo Kráska
k sežrání s Catherine Deneuve režiséra Axela Courtièra. Oba tvůrci budou hosty FFF a po projekcích se setkají s diváky.

Zahajovací titul

Festival slavnostně zahájí předpremiéra komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný, která sklidila úspěch na letošním festivalu v Cannes. V poutavém a vtipném zpracování jednoho období ze života a tvorby velikána francouzské kinematografie Jean-Luc Godarda podává skvělý výkon známý a oblíbený herec Louis Garrel.

Pocta: Jean-Pierre Melville

Pražská část festivalu divákům nabídne retrospektivu výjimečného díla režiséra Jean-Pierre Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude šest snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač, Osudový kruh nebo Bob hazardér, jež jsou stavebními kameny francouzské kinematografie a staly se odrazovým můstkem filmové kariéry Jean-Paul Belmonda a Alaina Delona.

Gastronomické rendez-vous v Lucerně

Také letos se můžete těšit na francouzské lahůdky. Speciality oficiálních dodavatelů festivalu jako jsou Kazak Communication, Fransýr, Pas à pas, Klobáskarna, Chez Greg, Val de Rance, Café 35 a Bageterie Boulevard můžete ochutnat v pasáži Lucerna od 23. do 25. 11. v době od 10:00 do 20:00.

Filmové hity

Také letos mají diváci možnost vidět kvalitní snímky francouzské kinematografie z posledních let. Komedie Dokud nás svatba nerozdělí režisérů Érica Toledana a Oliviera Nakache vypráví o tom, co se všechno může přihodit během organizace luxusní svatby na francouzském zámečku. V dramatu 120 BPM se vrátíme na počátek 90. let, do doby, kdy se na AIDS umíralo už téměř 10 let. Dvojitý milenec je posledním snímkem režiséra Françoise Ozona, příběh tří sourozenců při jejich práci v rodinném vinařství Víno nás spojuje natočil režisér Cédric Klapisch. Režisérem sci-fi snímku Valerian a město tisíce planet je Luc Besson, herec Omar Sy exceluje ve snímku I dva jsou rodina, režisér a scenárista Philippe de Chauveron je autorem bláznivé komedie Srdečně vás vítáme, film Z Paříže do Paříže je příběhem dvou chlapců, kteří utíkají před nacisty. Rodiče s dětmi se mohou vydat na animovaný snímek Esa z pralesa.

Oficiální znělka FFF 2017

Režie : Jiří Volek
Střih : Lenka Hojková
Zvuk : Ivan Horák
Postprodukce : RUR Aleš Janouch

Použitá hudba : Ca plane pour moi – Plastic Bertrand

Festivalová znělka je ke shlédnutí zde:



Program je on-line

Webové stránky festivalu jsou nyní kompletní!
Naleznete zde program projekcí ve všech pěti městech, synopse filmů s fotkami a trailery. Sledujte festivalové aktuality!

Předprodej

Dnes začíná předprodej vstupenek v Praze i v regionech!
Vstupenky lze zakoupit pouze u pokladny kina, ve kterém se projekce koná.

Oficiální výběr z hlavní soutěže a oceněné filmy Zlatou Palmou


V sekci Cannes 2011 - 2016 bude uvedeno 9 snímků. První z nich, film režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa s Gaspardem Ullielem, Nathalií Baye, Vincentem Casselem, Marion Cotillard a Léou Seydoux, byl na festivalu v Cannes 2016 oceněn Velkou cenou poroty. Zlatou palmu za rok 2015 získal film o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda. Život Adèle režiséra tuniského původu Abdellatifa Kechiche je nositelem Zlaté palmy za rok 2013. Vypráví příběh vášnivé lásky mezi dvěma dospívajícími dívkami, které hledají samy sebe. Intimní drama Láska režiséra Michaela Hanekeho se pyšní Zlatou palmou z roku 2012. V příběhu stárnoucího manželského páru profesorů hudby excelují Emmanuelle Riva a Jean-Louis Trintignant. Nevěstinec režiséra Bertranda Bonella byl uveden v hlavní soutěži v roce 2011. Film je inspirován sociologickou studií o „domech lásky” v Paříži na sklonku 19. století. Režisérské duo bratří Dardennů se představí filmem Dva dny, jedna noc s Marion Cotillard v hlavní roli. V oficiálním výběru v Cannes 2014 byl uveden film Oliviera Assayse Sils Maria, ve kterém podala vynikající herecký výkon Juliette Binoche. Životní příběh slavného módního navrháře Saint-Laurent zpracoval režisér Bertrand Bonello, do hlavní role obsadil populárního herce Gasparda Ulliela. V Cannes byl uveden v hlavní soutěži v také roce 2014.

Předpremiéry


První očekávanou předpremiérou je komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný. V poutavém a vtipném zpracování jednoho období ze života a tvorby nestora francouzské kinematografie Jean-Luc Godarda podává skvělý výkon herec Louis Garrel. V předpremiéře uvede festival i další novinky z Cannes, mezi nimiž jsou životopisné snímky Gauguin s Vincentem Casselem v hlavní roli, Rodin s Vincentem Lindonem, či poslední film Micheala Hanekeho Happy End s Isabelle Huppert a Jean-Louis Trintignantem. Výběr filmů z Cannes doplní jeho letošní zahajovací snímek Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina, ve kterém se představí Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg a Mathieu Amalric. V posledním filmu Martina Provosta Polibek od Beatrice excelují Catherine Deneuve a Catherine Frot. Komedie Rock' n Roll režiséra a herce Guillauma Caneta přináší svěží a sebeironický pohled na filmový průmysl a jeho požadavky na věčné mládí filmových hvězd. V hlavních rolích filmových manželů se představí Guillaume Canet a Marion Cotillard. Dramatický příběh z první světové války Na shledanou tam nahoře natočil režisér Albert Dupontel dle stejnojmenné literární předlohy Pierra Lemaitra. Diváci se mohou rovněž těšit na komedii Madame služebná režisérky Amandy Sthers. Rodiče s dětmi se mohou vydat na animovaný snímek režiséra Clauda Barrase Můj život Cuketky.

FESTIVAL SLAVÍ 20 LET

Velkolepá oslava francouzské kinematografie
Festival francouzského filmu ke svému 20. výročí připravil velkolepou oslavu francouzské kinematografie. Hlavní část programu tvoří předpremiérová uvedení šestnácti francouzských filmových novinek. V rámci oslav jubilejního ročníku festival nabídne filmy z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 - 2016. Počátky kinematografie připomene soubor krátkých filmů Bratři Lumièrové, které před více než 120 lety natočili vynálezci kinematorgrafie Louis a Auguste Lumièrovi. Pražská část festivalu promítne retrospektivu díla režiséra Jean-Pierre Melvilla. V soutěžní sekci Výběr české kritiky se o Cenu diváků TV5MONDE utká devět snímků. Filmové hity připomenou kvalitní filmy z francouzské kinematografie posledních let. Program završí Večer krátkých filmů. Festival francouzského filmu kromě Prahy zavítá s šestnácti předpremiérami do Brna, Ostravy, Českých Budějovic a Hradce Králové.