Aktuálně

2016

A soutěž o letenky Air France vyhrává...

Výhercem soutěže o dvě zpáteční letenky do Paříže se společnosti Air France se stala Martina Doležalová. Výherce bude informována e-mailem. Gratulujeme!

Film Janův syn získal Cenu diváků TV5MONDE

Film Janův syn nejvíce zaujal publikum v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Film režiséra Philippa Lioreta zvolila umělecká poradkyně MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová. «Osmý film uznávaného režiséra Philippa Lioreta je koncipován jako rodinné drama s detektivní zápletkou, » popisuje snímek Eva Zaoralová.
Těsně za vítězným filmem Janův syn se umístil snímek Vůně mandarinky režiséra Gilese Legranda. Film vybrala Jana Machalická z Lidových novin. Třetí místo v divácké soutěži patří filmu Christiana Cariona V květnu si dělej co chceš. Film vybral Jan Šmíd z Českého rozhlasu.

Zakončení FFF v Praze

Festival francouzského filmu bude zakončen dnes večer projekcí dalšího předpremiérového filmu Začít znovu režisérky Mii Hansen-Løve v hlavní roli s Isabelle Huppert. Film vstupuje do kin 1. prosince díky distribuční společnosrti Film Europe.

Začínají projekce v CineStraru Anděl

Pražská část festivalu se dnes rozroste o další kino. Ode dneška se můžete vydat na projekce také do CineStaru Anděl.

SOUTĚŽ – HEREČKY O NEJLEPŠÍ FOTKY S FRANCOUZSKOU HEREČKOU

Do konce festivalu mate možnost vyhrát volné vstupenky na festival v Praze.Pošlete nám do zpráv selfie nebo fotku s francouzskou herečkou na facebooku. Fotka musí být ve spojitosti s letošním ročníkem nebo francouzskými herečkami. Vyfoťte se herečkou z plakátu, z filmu, s Nicole Garcia nebo z fotek výstavy Herečky.
Nejlepší fotky dáme na FB a získáte volné vstupenky.

Projekce za účasti režisérky Nicole Garcia

28. listopadu ve 20.30 v kině Světozor osobně uvede projekci filmu Kameny bolesti herečka a režisérka Nicole Garcia. Kameny bolesti je film uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. V hlavních rolích tohoto dramatu se představí Marion Cotillard a Louis Garrel.

Večer krátkých filmů

Na programu 19. Festivalu francouzského filmu nebude ani letos chybět oblíbený Večer krátkých filmů, který proběhne v Praze, Brně, v Českých Budějovicích a Ostravě.

České Budějovice 26/11 ve 20:00 kino Kotva
Brno 27/11 ve 20:30 kino Scala
Ostrava 29/11 v 19:30 Minikino
Praha 29/11 v 18:00 kino Světozor a 30/11 v 18:00 Kino 35

Hostem festivalu bude herečka a režisérka Nicole Garcia

V pondělí do Prahy na pozvání FFF dorazí herečka a režisérka Nicole Garcia, která přijede představit film Kameny bolesti. Hlavních rolí milostného dramatu se ujali Marion Cotillard a Louis Garrel, film byl uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu
v Cannes. Nicole Garcia předstoupí před publikum kina Světozor v pondělí ve 20:30.

Zahájení FFF v regionech

Dnes večer bude zahájen Festival francouzského filmu také v Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Zahájení 19. Festivalu francouzského filmu v Praze

Dnes večer začíná 19. ročník Festivalu francouzského filmu! Festival bude slavnostně zahájen v 18h30 v pražském kině Lucerna předpremiérou filmu Tanečnice za účasti režisérky filmu Stéphanie Di Giusto. Zadáno.

Zahájení pro veřejnost v Kině 35 v 18h30 - Tanečnice
Zahájení pro veřejnost v kině Světozor v 18h15 - 150 miligramů

Projekce filmu Poslední metro v Kině 35 ve 21h
Projekce filmu Agnus dei ve Světozoru ve 21h

Dnes začíná festival také v brněnském kině Scala.



Soutěž - Výběr české kritiky

Francouzská televizní společnost TV5MONDE letos opět finančně podpořila soutěžní sekci Výběr české kritiky, ve které jsou uváděny filmy dosud nezakoupené do české filmové distribuce. Filmy v této sekci se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Diváci budou hlasovat pomocí hlasovacích lístků, které budou k dispozici v jednotlivých kinosálech.

Filmová distribuční společnost, která se rozhodne vítězný film zakoupit do české distribuce, získá finanční podporu na reklamní kampaň k uvedení filmu do kin a na DVD od společnosti TV5MONDE v hodnotě 1500 euro. Distributor se zavazuje, že v kinech film uvede s labelem Ceny diváků TV5MONDE 19. Festivalu francouzského filmu a na DVD umístí spot společnosti TV5MONDE.

Partnerem sekce je také společnost Air France, která do soutěže věnuje dvě zpáteční letenky Praha - Paříž. Výherce soutěže bude vyhlášen v den zakončení festivalu ve středu 30. 11. v Praze v kině Světozor.



Pravidla a podmínky
TV5Monde

FFF zve na předpremiéry

V rámci sekce předpremiér se můžete vydat také na životopisný snímek Jacques-Yves Cousteau: Odysea, který vypráví osudy významného francouzského oceánografa a jeho rodiny. Festival potěší i milovníky animované tvorby filmem Červená želva. Diváci se mohou těšit také na originální komedii Špinavej kšeft, jejíž scénář napsal známý francouzský herec Michel Blanc, který spolu s Romainem Durisem ztvárnil i jednu z hlavních postav filmu. Další výraznou předpremiérou je pak rodinné drama Spravedlnost pro mou dceru režiséra Vincenta Garenqa s Danielem Auteuilem v hlavní roli.

Výběr české kritiky

Další francouzské filmové novinky uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Deset snímků z této sekce se bude ucházet o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce Výběr české kritiky nabídne například drama Elle režiséra Paula Verhoevena
v hlavní roli s Isabelle Huppert, dokumentární film Hitchcock/Truffaut, který vznikl z originálních záznamů setkání těchto filmových tvůrců nebo poslední snímek režiséra Alberta Serry Smrt Ludvíka XIV. , kde roli největšího francouzského krále ztvárnil Jean-Pierre Léaud.

První vyprodaná projekce: Lagerfeld – Důvěrně

Sobotní projekce 26/11 filmu Lagerfeld – Důvěrně v Lucerně je vyprodaná.
Festival a kino Lucerna přidává projekci na neděli 27/11 v 11h.

Hosté k Večeru krátkých filmů

Režiséři Julie Gourdain a Julien Hallard představí své snímky během tradičního Večera krátkých filmů. Julie Gourdain uvede svůj film Závoj ticha, Julien Hallard film Podivíni.

Předpremiérové tituly do Prahy přijedou doprovodit jejich tvůrci

Na 19. Festival francouzského filmu dorazí hned několik delegací francouzských tvůrců.

Režisérka Stéphanie Di Giusto se zúčastní slavnostního zahájení festivalu v kině Lucerna a po projekci filmu Tanečnice v Kině 35 bude divákům odpovídat na jejich otázky.

24. listopadu ve 21.00 v kině Světozor osobně uvede projekci filmu Spravedlnost pro mou dceru režisér Vincent Garenq.

Závěr festivalu bude patřit herečce a režisérce Nicole Garcia, která předstoupí před pražské publikum se snímkem Kameny bolesti dne 28. 11. ve 20:30 v kině Světozor.

Vstupenky na jednotlivé projekce jsou v prodeji v pokladnách kin Světozor a Kino 35.

Fokus Catherine Deneuve

Fokus Catherine Deneuve přinese výběr pěti snímků z aktuální tvorby této hvězdy francouzské kinematografie doplněný klasickým snímkem François Truffauta Poslední metro. Dále se můžete těšit na filmy Hlavu vzhůru, Neodolatelný muž, Tři srdce, Ve dvoře a Vlastní cestou.

Výstava Herečky Kate Barry

Francouzský institut v Praze představuje výstavu Herečky fotografky Kate Barry. Fotografie budou vystaveny v Galerii 35 Francouzského institutu v Praze od 24. listopadu 2016 do 14. ledna 2017. Výstava je poctou fotografce Kate Barry, dceři Jane Birkin a skladatele Johna Barryho a jejímu velkému fotografickému talentu. A zároveň fotografčina pocta herečkám, většinou francouzským, od těch nejuznávanějších po nejnovější talenty. Tato výsostně „ženská” výstava se skládá z dvaceti pěti portrétů hereček. Měla být poctou fotografky fotografovaným, ale stala se poctou hereček talentu, jemnosti a pravdivosti díla Kate Barry.

Zahajovací film 19. FFF

19. Festival francouzského filmu bude zahájen projekcí filmu Tanečnice režisérky Stephanie di Giusto, která bude také hostem festivalu. V hlavní roli hvězdy evropských kabaretů éry Belle Epoque se představí francouzská zpěvačka a herečka Soko, dále ve filmu uvidíme modelku a herečku Lily-Rose Depp a Gasparda Ulliela. Film byl vybrán do prestižní soutěžní sekce filmového festivalu v Cannes Un Certain Regard. Film vznikl ve francouzsko-české koprodukci a natáčel se také v Praze.

Francouzské gastronomické rendez-vous v pasáži Lucerna

Ve dnech 24. – 26. 11. se v rámci 19. ročníku Festivalu francouzského filmu uskuteční Francouzské gastronomické rendez-vous. Od čtvrtka do soboty si můžete si v srdci pasáže Lucerna pochutnat na francouzských specialitách oficiálních dodavatelů festivalu. Ochutnejte francouzské sýry od společnosti Fransýr, pečivo od La Petite France, uzeniny z Klobáskárny a vína z vinoték Pas à Pas - Na břehu Rhony a La Cave d'Adrien. Sladkou tečku obstará cukrářství Votre Plaisir a ochutnejte speciality hlavního partnera festivalu Bageterie Boulevard. Zpříjemněte si cestu za filmovými zážitky zastávkou na křižovatce francouzských chutí a vůní.

Tištěný program

Programové letáky jsou již k dispozici na Francouzském institutu v Praze a také v ostatních partnerských kinech.
Program ve formátu PDF je rovněž ke stažení zde: http://www.festivalff.cz/-Praha-

Oficiální znělka FFF 2016

Tvůrci festivalové znělky:
Režie a střih: Lenka Hojková
Post-produkce: RUR
Výroba DCP: UPP

Znělka představuje letošní předpremiérové tituly 19. ročníku Festivalu francouzského filmu. Použitá píseň je Hurts od skupiny SX ktera byla použita ve filmu Nocturama Bertranda Bonella.
https://www.youtube.com/watch?v=boX60wRx4D0

Zněkla Full HD

 

 

 

Předprodej

Dnes začíná předprodej vstupenek v Praze i v regionech! Vstupenky lze zakoupit pouze u pokladny kina, ve kterém se projekce koná.

Program je on-line

Webové stránky festivalu jsou nyní kompletní! Naleznete zde program projekcí ve všech pěti městech, synopse filmů s fotkami a trailery. Slejdujte festivalové aktuality!

Filmové hity

Také letos dostanou diváci možnost shlédnout kvalitní snímky francouzké kinematografie z posledních let. Prvním z nich je film režiséra Xaviera Dolanda Je to jen konec světa. Hvězdně obsazený snímek v čele s Gasperdem Ullielem, Nathalií Baye, Vincentem Casselem, Marion Cotillard a Léou Seydoux byl na festivalu v Cannes oceněn Velkou cenu poroty. Druhým, také na letošním festivalu v Cannes uvedeným filmem, je snímek režisérské dvojice bratří Dardennů Neznámá dívka. Slavné herce Juliette Binoche, Valerii Bruni Tedeschi a další v neotřelých hereckých polohách představí film Líná zátoka režiséra Bruna Dumonta. Skvělou zábavu nabízí komedie Bláznivá pětka režiséra Igora Gotesmana. S legendárním hercem Jean Paulem Belmondem se v dokumentu nazvaném Belmondo podíváme na místa, kde vznikaly jeho filmy. Snímek Lagerfeld - důvěrné nás zavede do světa haute couture, tento intimní portrét představí ikonu světového módního průmyslu a hlavního návrháře značky Chanel Karla Legerfelda. Oscarový režisér Luc Jacquet ve svém celovečerním dokumentu Nebe a led popisuje sérii dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu. Ve snímku V sedmnácti zachycuje francouzský klasik André Téchiné dvojici sedmnáctiletých kluků, jejichž vztah začíná školní šikanou, ale postupně se vyvíjí v křehké pouto. Monsieur Chocolat režiséra Roschdy Zema je příběh prvního černošského klauna, který s elegancí sobě vlastní dobyl Paříž. My tři nebo nikdo režiséra, herce a producenta Kheirona je příběhem rodiny o jejich cestě z malé vesnice na jihu Íránu až na pařížskou periferii. Mustang je film mladé režisérky Deniz Gamze Ergüven, jehož děj příběhu se odehrává na severu Turecka a byl s úspěchem promítán jak na festivalu v Cannes, tak na MFF Karlovy Vary. Chybět nebudou ani animované filmy pro děti v českém znění Bella a Sebastián 2 nebo Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek.
Vše o filmech v sekci Filmové hity.

Předpremiéry

19. ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, jimž vévodí výrazný snímek Kameny bolesti režisérky Nicole Garcia uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. V hlavních rolích tohoto dramatu se představí Marion Cotillard a Louis Garrel. Mezi předpremiérami zazáří také francouzsko-český koprodukční snímek Tanečnice debutující režisérky Stéphanie Di Giusto uvedený v Cannes v soutěžní sekci Un certain regard. Velmi očekávaná je předpremiéra životopisného snímku Jacques-Yves Cousteau: Odysea, jež vypráví osudy významného francouzského oceánografa a jeho rodiny. Festival potěší rovněž milovníky animované tvorby filmem Červená želva, který si z letošního festivalu v Cannes odnesl zvláštní cenu poroty v sekci Un certain regard. Diváci se mohou těšit také na originální komedii Špinavej kšeft, jejíž scénář napsal známý francouzský herec Michel Blanc, který spolu s Romainem Durisem ztvárnil i jednu z hlavních postav filmu. Další výraznou předpremiérou je pak rodinné drama Spravedlnost pro mou dceru režiséra Vincenta Garenqa s Danielem Auteuilem v hlavní roli.
Více o filmech naleznete v sekci Předpremiéry.

Nový ročník festivalu

19. Festival francouzského filmu kromě Prahy tradičně zavítá do Brna, Ostravy, Českých Budějovic a Hradce Králové.

Hlavní programovou částí festivalu je dvanáct předpremiérových titulů, mezi kterými jsou mimo jiné filmy uvedené na letošním festivalu v Cannes a filmy vysoce ceněné diváky i odbornou kritikou.

Pražská část festivalu nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky s deseti snímky, které se budou ucházet o Cenu diváků TV5MONDE.

Fokus Catherine Deneuve přinese výběr šesti snímků z aktuální tvorby této hvězdy francouzské kinematografie dolněný klasickým snímkem François Truffauta Poslední metro.

Sekce Filmové hity uvede čtrnáct kvalitních filmů z francouzské kinematografie posledních let.

Na programu nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů.

Pražskou část festivalu doprovodí výstava fotografií Kate Barry Herečky, která v Galerii 35 Francouzského institutu nabídne 25 portrétů významných francouzských hereček. Výstava potrvá až do ledna 2017.

Festival francouzského filmu 2016

19. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční ve dnech 23. až 30. listopadu 2016