Aktuálně

2012

Film Françoise Ozona U nich doma zvítězil v soutěži 15. Festivalu francouzského filmu

Film U nich doma nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 15. ročníku Festivalu francouzského filmu. Čeští filmoví novináři vybrali do soutěže sedm titulů z dosud nezakoupených filmů pro český trh. U nich doma zvolila filmová kritička Mirka Spáčilová z Mladé Fronty Dnes. Poslední film režiséra Françoise Ozona zaujal nejenom české diváky, ale také porotu na festivalu v San Sebastianu 2012, kde získal Zlatou mušli za nejlepší film. Snímek byl oceněn také na festivalu v Torontu 2012 Cenou FIPRESCI. Mirka Spáčilová Ozonův snímek charakterizuje jako „napínavou literární detektivku s dráždivým tajemstvím a pozoruhodným vztahem mezi učitelem a žákem.”
Těsně za vítězným filmem U nich doma se umístil snímek Jméno (režie Mathieu Delaporte, Alexandre de la Patellière). Komedii s dokonale vybroušenými dialogy a excelentními hereckými výkony Patricka Bruela, Charlese Berlinga a Valérie Benguigui do soutěžní sekce festivalu vybral redaktor Tomáš Pilát z Českého rozhlasu 3 – Vltava.
Třetí místo v divácké soutěži patří filmové adaptaci stejnojmenného románu Láska trvá tři roky Frédérica Beigbedera, který byl volbou novináře Jana Šmída z Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál.
 

Návštěvnost festivalu dosáhla nového rekordu s počtem 20 497 diváků

Výsledky 15. ročníku Festivalu francouzského filmu překročily úroveň z předcházejících ročníků. Ve všech třech městech festival navštívilo celkem 20 497 diváků (loni návštěvnost festivalu dosáhla 18 079 návštěvníků), jejichž účast byla rozdělena následovně:
Praha: 16747 diváků
Regiony celkem: 3750 diváků (Brno 1989 diváků, České Budějovice 1761 diváků)

Soutěž o letenky Air France zná svého výherce!

Výherkyní 2 zpátečních letenek Paříž-Praha od společnosti Air France se stala Daniela Perekopská.

Gratulujeme!

Projekce 25. 11.

Nezapomeňte na dnešní projekci filmu Leose Caraxe Milenci z Pont-Neuf v kině Světozor, kterou uvede redaktor Českého Rozhlasu Aleš Stuchlý!
Událost dne: Večer FAMU v Cannes v 19 hodin v Kině 35! Přijďte objevit nové filmové talenty a krátké filmy ze sekce Cinéfondation v Cannes za přítomnosti Michaely Pavlátové a Zuzany Kirschnerové!

Projekce filmu OUI, ŠÉFE!

Pro velký zájem se přidává projekce filmu OUI, ŠÉFE! v pondělí 26. 11. v 16h45 v Lucerně.

Projekce 24. 11.

Nenechte si ujít 2 filmy Leose Caraxe, projekce s úvodem Aleše Stuchlého, redaktora Českého Rozhlasu.
Nenechte si ujít taky osobní účast francouzských tvůrců na dnešních pražských projekcích:
Stéphane Robelin představí v kině Lucerna v 18h30 film Co kdybychom žili společně?.
Renaud Cohen uvede v Kině 35 ve 21h film Kdybych nevyhrál zlatou palmu v Cannes s Votěchem Ryndou z časopisu Týden.
V Kině 35 film Ve spěchu bude s úvodem Magdaleny Hrozinkové z Českého Rozhlasu – Radio Praha v 19h00.

 

Les invités de la 15e édition du Festival du film français

Letošní jubilejní ročník 15. Festivalu francouzského filmu se odehraje za nezvykle bohaté přítomnosti francouzských filmových tvůrců. Významní francouzští režiséři v průběhu festivalu osobně představí dokonce čtyři z deseti předpremiérových titulů. Většina z hvězdné režisérské sestavy uvede své filmy v české předpremiéře během druhého festivalového večera, v pátek 23.11. Režisér Pierre Schoeller představí divákům osobně své nevšední politické drama s názvem Ministr v pátek ve Velkém sále Kina Světozor v 18:30. Ve stejném kině uvede ve 21:00 komedii Oui, šéfe! režisér Daniel Cohen. Páteční předpremiérový svátek poté završí svou přítomností režisér Christian Vincent, který v pražském kině Lucerna představí ve 20:30 svůj snímek Z prezidentské kuchyně. Režisér Stéphane Robelin zavítá do Prahy, aby v sobotu 24.11. v 18:30 osobně uvedl v Kině Lucerna svůj nejnovější snímek Co kdybychom žili společně?, v němž nechá svůj komediální talent znovu zajiskřit celá plejáda světových filmových hvězd - mimo jiné Jane Fonda, Géraldine Chaplinová a Pierre Richard.

Tím však přítomnost tvůrčích osobností na Festivalu francouzského filmu zdaleka nekončí. V pátek 23.11. představí režisér Renaud Cohen v 16:00 ve Velkém sále Kina Světozor svůj snímek Co kdybych nevyhrál Zlatou palmu v Cannes, který se bude v sekci Soutěž - Výběr české kritiky ucházet o letošní Cenu diváků.

I režisérské osobnosti mladé filmařské generace přijedou na Festival uvést své snímky zařazené do výběru Večera krátkých filmů. Těšit se tak můžete na setkání s charismatickou Sofií Babluani, režisérkou filmu Co ti můžu přát před bojem, či s Lewisem - Martinem Soucym, tvůrcem krátké ironické hříčky Prodám mluvícího psa, cena 10 euro.

I slavnostní večer FAMU v Cannes svou přítomností obohatí řada výjimečných osobností: režisérka Michaela Pavlátová představí svou dráždivou animovanou erotickou kreaci s názvem Tramvaj a režisérka Zuzana Kirchnerová svůj absolventský film Bába, který v roce 2009 zvítězil na MFF v Cannes v sekci Cinéfondation. Večer studentských filmů se pak odehraje za přítomnosti děkana FAMU pana Pavla Jecha.

Předprodej vstupenek na Festival francouzského filmu

Vstupenky na 15. Festival francouzského filmu v regionech jsou již v předprodeji!

Více info:
Brno Kino Art 
České Budějovice Kino Kotva


V Praze bude předprodej vstupenek zahájen 7.11. v kinech:

Světozor 

Lucerna 

CineStar Anděl


V Kině 35 předprodej začne 15. listopadu


Všechny potřebné informace naleznete také na našich webových stránkách v rubrice Program.
 

Zahajovací večer: Thérèse Desqueyroux

Přesně měsíc před zahájením 15. Festivalu francouzského filmu v České republice je čas na zveřejnění filmu vybraného pro slavnostní zahajovací večer! Letošní jubilejní ročník Festivalu zahájí posledním snímkem významného francouzského režiséra Clauda Millera, filmem Thérèse Desqueyroux, v němž v hlavních rolích excelují Audrey Tautou, Gilles Lellouche a Anaïs Demoustier. Festival vzdává uvedením tohoto snímku na slavnostním zahájení poctu významnému tvůrci, který zemřel letos v dubnu. Film Thérèse Desqueyroux, který uzavíral letošní Mezinárodní filmový festival v Cannes, je adaptací románu Françoise Mauriaca. Vypráví příběh Thérèse Larroque (Audrey Tautou), mladé ženy, jejíž nekonformní a svobodomyslné ideály se rozchází nejen s konvencemi v kraji Landes, ale i s názory, jež zastává její muž, pan Desqueyroux (Gilles Lellouche). Thérèse však nedokáže respektovat zakořeněné zvyky a je připravena udělat vše, aby se vymanila osudu a žila svobodně svůj život.

Informace, fotografie i trailer k filmu naleznete v rubrice Filmy - Zvláštní uvedení.

Nová sekce právě spuštěna: FAMU v Cannes

15.Festival francouzského filmu v České republice přináší divákům řadu speciálních událostí. V rámci svého jubilejního ročníku připravil mimo jiné i slavnostní večer věnovaný úspěšným filmům studentů pražské FAMU, které slavily významný úspěch na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation. Večer zahájí vítězný snímek letošního Mezinárodního festivalu v Annecy, animovaná hříčka režisérky a pedagožky FAMU Michaely Pavlátové Tramvaj, kterou na festivalu osobně uvede sama autorka.

Mezi úspěšnými studentskými filmy na programu večera pak samozřejmě nesmí chybět Bába Zuzany Špidlové Kirchnerové, která v roce 2009 získala za svůj snímek v Cannes Cenu Cinéfondation. I Bábu na festival přijde uvést sama režisérka.

Přijďte s námi prožít příjemný slavnostní večer ve společnosti studentských filmů a jejich autorů!

Večer zaštítí svou přítomností i děkan FAMU, pan Pavel Jech.

[**Cinéfondation:*]

je nejmladší sekcí MFF v Cannes založenou roku 1998 s cílem vyhledávat začínající talenty a podporovat profesní růst mladé filmařské generace. Pod záštitou největšího světového festivalu Cinéfondation každoročně pořádá oficiální studentskou soutěž, která je studentskou verzí oficiálního festivalového výběru. Ze stovek snímků studentů více než 80 filmových škol celého světa vybírá patnáct až dvacet krátkých a středometrážních děl, která se ucházejí o tří první místa Ceny Cinéfondation.
Jako výkonný orgán festivalu vyvíjí Cinéfondation i řadu dalších aktivit. Pro mladé filmaře pravidelně organizuje široké spektrum mezinárodních workshopů, ateliérů i besed se zkušenými filmovými profesionály. Od roku 2000 také každý rok otevírá brány své rezidence a přijímá dvanáct mladých umělců, kterým poskytuje profesní i finanční zázemí pro tvorbu jejich prvního či druhého celovečerního filmu.

Nová sekce právě spuštěna: Filmové hity

Stihli jste na ně již zajít do kina, anebo je teprve chcete vidět? Dvanáct divácky úspěšných francouzských titulů je pro Vás připraveno na letošním ročníku Festivalu francouzského filmu! The Artist Michela Hazanaviciuse, Nedotknutelní Erica Toledana a Oliviera Nakache, Bůh masakru Romana Polanského a nebo kultovní film Akiho Kaurismakiho Bohémský život... Buďte s námi a poznejte to nejlepší z francouzského filmu!

Nová sekce právě spuštěna: Soutěž - Výběr české kritiky

Sekce Soutěž - Výběr české kritiky je právě spuštěna! Sedm významných českých novinářů vybralo mezi nejčerstvějšími novinkami francouzské kinematografie pro festival sedm kvalitních filmových titulů. Hlasujte během festivalu o nejlepší film a vyhrajte 2 zpáteční letenky do Paříže! Soutěžte s Festivalem francouzského filmu a leťte s Air France do nejšarmantnějšího města Evropy! Podrobnosti o soutěži již brzy na webových stránkách.

Nová sekce právě spuštěna: Večer krátkých filmů

15. Festival francouzského filmu v České Republice nabídne i letos svým divákům speciální večer věnovaný nejnovějším počinům francouzského krátkého filmu, který pořádá ve spolupráci s UniFrance. Večer krátkých filmů bude uveden nejen v Praze, ale i v Brně a v Českých Budějovicích.

FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU 2012

15. ročník Festivalu francouzského filmu se koná od 22. do 28. listopadu 2012 v Praze, Brně a Českých Budějovicích.