Aktuálně

2011

Zdařilý ročník!

Výsledky 14. ročníku Festivalu francouzského filmu dosáhly srovnatelné úrovně s předcházejícími ročníky: od svého založení návstěvnost festivalu stoupá a stále získává na oblibě v Praze i dalších městech. Letos se celková návstěvnost vyšplhala až na
18 079 návštěvníků (proti loňskému číslu 16 949 se jedná o 7% nárust), jejichž účast byla rozdělena následovně:
Praha - 13 205 diváků, regiony (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň) - 4 874 diváků.

Děkujeme všem našim divákům za jejich účast!

Cenu diváků získává...

Film Rabínův kocour režisérů Joanna Sfara a Antoina Delesvauxa nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 14. ročníku Festivalu francouzského filmu. Těsně za animovaným filmem, který do soutěžní sekce vybrala redaktorka Mirka Spáčilová, se o druhé a třetí místo dělí film Svobodní Ismaëla Ferroukhiho a film Tomboy režisérky Céline Sciamma.

Předpremiéra filmu Nevěstinec za účasti režiséra Bertranda Bonella na slavnostním zakončení 14. festivalu francouzského filmu

Nastal poslední festivalový den a s radostí oznamujeme, že se tento den bude uzavírat projekcí filmu Nevěstinec, jehož předpremiéru dnes ve 20:30 ve Světozoru osobně uvede jeho režisér Bertrand Bonello. Nevěstinec byl premiérován letos v hlavní soutěži festivalu v Cannes a je pohledem do nitra pařížského nevěstince na přelomu 19. a 20. století, který byl v této době také místem setkávání a debat u večerní sklenky šampaňského. Příběh dívek, které byly v tomto domě uzavřeny a vydány svým zákazníkům, se snaží je ukázat z všední každodenní stránky a přiblížit se tak jejich duši „obyčejné“ ženy. Nenechejte si ujít tento nevšední filmový zážitek!

Průběžné výsledky hlasování

Pokud Vás zajímá, jak vypadá průběžný stav hlasování, pak vězte, že mezi prvními čtyřmi nejlépe hodnocenými filmy jsou prozatím (abecedně) Dobývání moci, Rabínův kocour, Svobodní a Tomboy.

A soutěž nekončí. Výsledky máte stále šanci ovlivnit na projekcích v Praze, kde se dnes a zítra odehrají soutěžní tituly Dobývání moci, Velikáni, Balada Triste a Svobodní a ty dva poslední uvidíte i v Brně. Zároveň máte stále šanci vyhrát letenku pro Vás a Váš doprovod do Paříže!

Večery krátkých filmů pokračují a do Prahy přilétá Bertrand Bonello!

Letošní festival se blíží ke svému velkému finále a čeká nás ještě několik překvapení. Po včerejší beznadějně vyprodané projekci ve Světozoru proběhne dnes večer v pražském Kině 35 druhý Večer krátkých filmů za účasti Foueda Mansoura a Oliviera Jahana. Svůj krátký film Cindy, the Doll is Mine, inspirovaný dílem americké fotografky Cindy Sherman, představí rovněž jeho autor Bertrand Bonello. Poslední Večer krátkých filmů pak poputuje zítra do Olomouce za diváky kina Metropol. Včerejší fotky najdete v rubrice galerie.

Bertrand Bonello přilétá dnes do Prahy, aby osobně uvedl především zítřejší předpremiéru svého filmu Nevěstinec, jenž soutěžil o Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Večer krátkých filmů za účasti 2 tvůrců


Dnes večer od 19:00 se ve Světozoru konečně dočkáte Večera krátkých filmů, který se bude konat za účasti 2 režisérů - Oliviera Jahana a Foueda Mansoura. Olivier Jahan, který přijede představit svůj film Naposledy tě políbit, natočil již několik krátkých filmů a má za sebou i svůj první celovečerní snímek. Jeho film vypráví o Marii, která má před sebou těžkou situaci a musí se za jednu noc rozhodnout, jak ji vyřeší. Foued Mansour je režisér filmu Muž na nohou, který byl s úspěchem presentován již na mnoha festivalech, především v Cannes a v Clermont-Ferrand. I téma tohoto filmu je boj s těžkou situací, kdy musí hlavní hrdina při svém návratu z vězení domů čelit nepřátelským reakcím ostatních obyvatel.

Předpremiéra filmu Víla za přítomnosti režisérů a herců Fiony Gordon et Dominiqua Abela

Po včerejší úspěšné předpremiéře filmu Přepadení se dnes chystají opět ve Světozoru další 2 uvedení - tentokrát představí v 18:15 režiséři a herci Fiona Gordon a Dominique Abel svůj film Víla, který do kin uvede Film Europe, stejně jako další film ve 20:30, Konec Roberta Mitchuma, bláznivou road-movie za polární kruh 2 hlavních hrdinů za slavným režisérem. Víla je moderní pohádkou, vtipnou a neočekávanou milostnou hrátkou plnou gagů a cirkusových kousků, které se bývalých cirkusákům a divadelníkům Fioně a Dominiquovi daří s velkou přesvědčivostí, lehkostí a šarmem.

Dnešní projekce filmu Přepadení za účasti režiséra


Dnešní pražská projekce filmu Přepadení proběhne v kině Světozor (21:00) za účasti režiséra Juliena Leclercqa. Námět filmu je inspirován skutečnou události z roku 1994, kdy skupina islamistů měla v plánu unést letadlo a narazit s ním do Eiffelovy věže. Film velmi věrohodně a napínavě zobrazuje jednak 172 pasažérů, které teroristé přepadli, i záchranou akci, kterou vedle speciální zásahová jednotka francouzské policie, a kterou živě vysílala televize. Film Přepadení uvede po festivalu do kin Film Europe. Přijďte si zažít napětí ve skvělém francouzském thrilleru. Pro ty, co mají rádi jiný žánr, i dnes se koná 2. projekce komedie E-love za účast režisérky Anne Villacèque a kameramana Pierra Milona - už ve 14hod v Lucerně

Projekce filmu E-love za účasti režisérky

Dnešní pražská projekce filmu E-love proběhne v kině Světozor (18:30) za účasti režisérky Anne Villacèque a kameramana filmu Pierra Milona. E-love je film koprodukovaný televizní stanicí Arte France a byl premiérován na letošním Berlinale. Hlavní hrdinka Paule, kterou ztvárnila velmi přesvědčivě herečka Anne Consigny, hledá navzdory blížící se padesátce přes inzeráty a chaty muže pro trvalý vztah... přijďte se podívat, jaké partnery si Paule přes internet najde, a který bude ten pravý.

Zahájení festivalu francouzského filmu

Festival francouzského filmu byl zahájen v pražském kině Lucerna předpremiérou filmu Milovaní režiséra Christopha Honorého, jehož příběh se z části odehrává také v Praze v 60. letech. Vedle francouzských hvězd jako jsou Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni nebo Ludivine Sagnier si ve filmu zahrál i český režisér Miloš Forman. Nenechte si ujít příběh o láskách a neláskách hlavních hrdinů, který začíná ruskými tanky v Československu a přes Francii, Londýn a New York se dostává do současnosti. Projekce pro veřejnost se koná dnes ve 20:30 v Lucerně.

Hosté festivalu

Francouzská režisérka Anne Villacèque přijede do Prahy 25. listopadu uvést v rámci sekce Výběr Arte dvě promítání svého filmu E–love. Režisér a scenárista Julien Leclercq v Praze představí v české předpremiéře nový celovečerní film Přepadení. Režisérská i herecká dvojice Fiona Gordon a Dominique Abel uvedou v filmovou grotesku Víla. Závěr festivalu bude patřit režisérovi Bertrandu Bonellovi, který uvede Večer krátkých filmů v úterý 29. listopadu v Kině 35, kde je zařazen jeho film Cindy, the Doll is Mine a v pražském Světozoru ve středu 30. listopadu v české předpremiéře film Nevěstinec, který letos soutěžil o Zlatou Palmu na festivalu v Cannes.

A VÁLKA JE TADY

Zvláštní uvedení autorského filmu A VÁLKA JE TADY režisérky Valérie Donzelli se koná v Praze v sobotu 26. listopadu. Dramatický příběh boje mladých rodičů za záchranu syna sklidil velký úspěch na festivalu v Torontu a bude reprezentovat Francii na letošním klání o Oscara.

Cena diváků pro nejlepší film Festivalu francouzského filmu

Svým hlasováním v kinech po projekci filmů ze sekce Výběr české kritiky rozhodněte o nejlepším filmu Soutěže 14. Festivalu francouzského filmu. Zároveň se tím zařazujete do soutěže o 2 zpáteční letenky Air France do Paříže !

Znělka a předprodej

Festival se stále více blíží : festivalová znělka je již na našem webu ke zhlédnutí a dnes začíná předprodej vstupenek v Praze!
V kině Světozor a Kině 35 Francouzského institutu v Praze si můžete online rezervovat místa a v kině Lucerna lze vstupenky nakupovat přímo přes internet. Neváhejte a zajistěte si vstupenky na filmy, které jste si již určitě vybrali a které nechcete propásnout.

Výstava Plantu kreslí svět již k vidění v Lucerně

Výstava Plantu kreslí svět byla zahájena a je od dneška otevřena veřejnosti. Navštivte rubriku Galerie, kde se nachází několik fotografií z vernisáže, a neváhejte si přijít prohlédnout až do 30. listopadu humorné a zároveň angažované kresby francouzského kreslíře Plantu.

Úplný program právě zveřejněn, přeprodej vstupenek přijde již brzy.

Úplný program festivalu byl právě zveřejněn! Program všemi očekávaného Večera krátkých filmů je již online. Máte se na co těšit! Předprodej vstupenek bude zahájen 7. listopadu v Praze, mimo Prahu již v úterý 1. listopadu a v síti kin Cinestar 10. listopadu.

Trilogie Mia Hansen-Løve

Trilogie představí všechny 3 celovečerní filmy mladé francouzské režisérky Mii Hansen-Løve (1981). I přes svůj mladý věk přesvědčila kritiku i publikum o svém výjimečném talentu.
První dva filmy byly vybrány do programu festivalu v Cannes a poslední snímek - První láska - si z Locarna odvezl zvláštní uznání poroty.
Mia-Hansen Løve začínala jako herečka ve filmech Oliviera Assayase, poté byla členkou redakce měsíčníku Cahiers du Cinéma a nyní se naplno věnuje autorskému filmu.

Plantu kreslí svět


Festival letos připravil doprovodnou výstavu kreseb největšího francouzského kreslíře a karikaturisty Plantu u příležitosti jeho 60. narozenin. Plantu publikuje již 30 let své kresby na titulní straně deníku Le Monde a výstava si klade za cíl jeho osobnost představit české veřejnosti.



Plantu je také zakladatelem asociace Cartooning for Peace (www.cartooningforpeace.org), jež sdružuje tucet kreslířů z různých zemí světa. Asociace vznikla v roce 2006 v sídle OSN pod záštitou generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a jejím cílem je prosazovat a hájit myšlenku lidských práv prostřednictvím kreseb.


Přes 40 kreseb z dílny Plantu na téma lidských práv, kultury, Evropy i událostí kolem roku 1989 v Československu bude vystaveno po celý měsíc listopad v pasáži Lucerna.


Vstup volný.

Výstava vzniká za podpory Centra FotoŠkoda a Komerční banky.

Program festivalu online již tento týden


Během tohoto týdne bude postupně odhalen program festivalu. Sledujte naše webové stránky a objevujte letošní výběr filmů, mezi nimiž je mnoho snímků, které letos obletěly světové festivaly. Vy je budete mít možnost všechny zhlédnout v listopadu v rámci Festivalu francouzského filmu!

14. Festival francouzského filmu 2011

Festival francouzského filmu se blíží počtrnácté! Letos proběhne od 24. do 30. listopadu opět ve vašich kinech v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Kromě tradičních artových kin se festival nově uskuteční také v olomouckém kině Metropol a pokračovat bude také v síti multikin CineStar. Informace o programu budou zveřejněny během října a letos chystáme novou sekci i hodnotný doprovodný program, takže neváhejte naše stránky pravidelně navštěvovat!